analiz
robotik sol yatay

Milli Atlet Kıvılcım Kaya SALMAN’ ANTALYADANHABER.NET'DE Mehmet Efe Dinç’in Konuğu oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milli Atlet Kıvılcım Kaya SALMAN’ ANTALYADANHABER.NET'DE Mehmet Efe Dinç’in Konuğu oldu
Göğsümüzü kabartan, kazandığı başarılarla hem kendisinin hem de ülkemizin ismini her yerde duyuran Milli Atlet Kıvılcım Kaya SALMAN’ Medyaalemi.com'da Mehmet Efe Dinç’in Konuğu oluyor…

Elde ettiği şampiyonluklarla birlikte her şampiyonada bayrağımızı dalgalandıran, göğsümüzü kabartan, kazandığı başarılarla hem kendisinin hem de ülkemizin ismini her yerde duyuran Milli  Atlet Kıvılcım Kaya SALMAN’ Europe World Spor da Mehmet Efe Dinç’in Konuğu oluyor…

Kıvılcım Kaya Salman'ı tanıyabilir miyiz?

Ben Kıvılcım, 92 ankara doğumluyum. Güreşçi bir ailenin atlet kızıyım. 17 senedir atletizm/çekiç atma ile uğraşıyorum. 15 senedir milli takım adına yarışıyorum. Avrupa gençler dünya yıldızlar 2. Liğim var. Balkan Akdeniz Oyunları İslam oyunları gibi bir çok müsabakada madalyalarım var. 2 kez olimpiyatlarda yarıştım şimdi 3. Olimpiyatım için hazırlanıyorum.

Bu spor ile nasıl tanıştın kim teşvik etti seni?

Dediğim gibi sporcu bir aileden geliyorum. Babam ,dedem ,amcalarım hepsi profesyonel şampiyon güreşçilerdi. İlk olarak jimnastik ile başladığım spor hayatıma babamın öngörüsü ve teşviki ile atletizme yönlendirildim.

Bir Kadın olarak yaptığınız sporun zor yanları nelerdir?

Aslında kadın olarak sadece bu sporun değil diğer branşlarında zor bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Kadınlar her spor branşını hem ülkemizde hem dünyada başarıyla yapıyorlar. Sadece insan olarak düşünürsek stresli bir iş.

Peki sana neler öğretti bu spor?

Bu spor bana , başarının tadının ve hazzının ne kadar mükemmel bir şey olduğunu, kendimin farkına varmamı sağladı.

Bir sporcu olarak ülkemizde bu sporda eksik bulduğunuz  yanlar var mı?

Ülkemizde geçmiş yıllarda çekiç atma sporu kadınlar kategorisinde dünya çapında değildi. Ama ben ve benden sonra bu spora başlayanlar çıtayı dünya seviyesine taşıdık.

Dünyada bu spor dalında biz neredeyiz (Gelişme kaydediyor mu sence Ülkemiz )

Türkiye'min Olimpiyatlarda madalyası olan bir branş çekiç atma. Dünya çapında ismimizin olduğu ve 'artık Türk çekiççiler de var' dedirten seviyedeyiz. Umarım ilerleyen yıllarda, bizden sonra gelen nesiller bu seviyenin daha da üzerine çıkabilirler. Devletimizin desteği son derece mükemmel. En iyisi olmak için hiç bir engelimiz yok.

 

Kaç saat antrenman yapıyorsunuz?

Ben bir günde 2 antrenman yapıyorum sabah antrenmanım 3 saat akşam antrenmanımda 2,5-3 saat civarında sürüyor. Tabii ki bu süreler sporcu ve antrenman yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Yeni başlayan bir atlet için bu süreler daha azdır.

Bu sporda kendi branşında teknik özellikleri nelerdir?

Atletizmin 4 atmalar branşından biridir çekiç atma ve çok teknik bir branştır. Kadınlar yarışmada 4kg, erkekler 7,260kg çekiç kullanıyorlar.

 Burada amaç en uzağa atmaktır. Seyircilerin, saha personelinin ve diğer atletlerin güvenliği için atışlarımızı bir kafesin içinde gerçekleştiriyoruz. Kendi etrafımızda 3 veya 4 dönüş yapıp çekici elimizden çıkartıyoruz. Aletin O ivmelenmesiyle 4 kilogramlık çekicin 400 kg lik bir basıncı oluyor. Dediğim gibi çok teknik bir branş ama zor değil.

Yaptığın spor dalında bir kadın olduğun için seni etkileyen olumlu veya olumsuz faktörler oldu mu hiç ?

Küçük bir kız çocuğuyken başladım bu spora. Ben özgüvenimi burada kazandım. Şimdi Dünyayı geziyorsam yabancı bir dili konuşabiliyorsam ve hayatımı kazanabiliyorsam bu spor sayesindedir. Bana kattıklarını anlatmakla bitiremeyiz.

 Tek olumsuz yanı ise bazen sakatlıklarla karşılaşabiliyorsunuz bu durum sizi psikolojik olarak da yıpratabiliyor. Ama İyi ki sporcu olmuşum diyorum.

Zor bir sporla uğraşmana rağmen birçok genç seni örnek alıyor. Bu nasıl bir duygu?

Bir çok gencin beni örnek alarak bu spora başladığına çok kez şahit oldum. Hatta yeni başlayanlar 'Abla ben de senin gibi olmak istiyorum' diyorlar. O kadar mutlu oluyorum ki. Benim hayatıma babam dokundu ona çok şey borçluyum. Ben de başkalarının hayatına dokunup idol olabiliyorsam ne mutlu bana. Böyle gençleri gördükçe kendimle ve onlarla o kadar gurur duyuyorum ki.

Peki var mı bizleri şuanda bekleyen katılacak olduğun Turnuva /Olimpiyat ?

Bu sene nisan ayında yarışma sezonumu Türkiye şampiyonası ile açacağım. Bir ameliyat geçirdim dizimden. Yeni toparlandım ve tam gaz hazırlıklarım devam ediyor. Daha sonra balkan şampiyonası, olimpiyat oyunları ve Türkiye'de yapılacak olan İslami dayanışma oyunları hedefimde.

Antrenmanlardan başka özel hayatın nasıl gidiyor?

Antrenmanlardan kalan boş zamanımda ailemle vakit geçirmeye özen gösteriyorum. Aile benim için çok önemli. Özel hayat=aile benim için. Bir ailem bir sporum beni ben yapanlar diyebiliriz.

Kariyerin başarılarla dolu. Aklında kalan en iyi ve en kötü maçın var mı?

İlk milli takım yarışımı unutamıyorum mesela,2007 yılında yapılan Karadeniz oyunlarıydı. Yani Karadeniz’e sınırı olan ülkelerin katıldığı(Rusya , Ukrayna ,Yunanistan ,Sırbistan , Azerbaycan vs.) bir yarışmaydı. Daha o kadar yeniyim ki hiç madalya alabileceğimi düşünmüyordum. Hatta bir muhabir yarışmadan önce gelip röportaj yapmıştı.

Hedefin nedir bu yarışma için demişti. Ben de bir hedefim yok madalya alabilecek miyim bilmiyorum alamam herhalde çünkü bir sürü ülke varmış demiştim. Yarışma günü şampiyon olup altın madalya aldığımda ben de şaşırdım:) Daha sonra aynı muhabir tekrar yanıma geldi ve iyi işlettin bizi diye espiri yapmıştı. Ama ben de gerçekten şaşırmıştım.

Korona virüs dünyanın en büyük sorunu oldu. Senin Bu yöndeki yorumların nedir 

Koronavirüs bütün dünyayı olumsuz etkiledi. Olimpiyatların ertelenmesi çok çok nadir bir durumdur. Olimpiyat tarihinde çok az rastlanmıştır ertelenmesi veya iptali. Virüsü kapmaktan ben de çekiniyorum. Çünkü 14-15 günlük bir hastalık ve karantina süreci 15 gün antrenman yapamamak demek. Bu beni biraz endişelendiriyor açıkcası.Kurallara harfiyen uymaya çalışıyorum. Umarım tez zamanda kurtuluruz diyorum

Bu yıl Yapılması beklenen turnuvalar Pandemi’den dolay ertelendi  Olimpiyatların ertelenmesi avantaj mı yoksa dezavantaj mı oldu sporcular için ?

Bir sene ertelenmesi beni olumlu etkiledi diyebilirim. Sakatlığım sürecinde ameliyat olacak boşluğu bulamamıştım. Sürekli antrenman ve yarışmalar bana imkan vermiyordu. Olimpiyatların ertelendiği haberini alınca hemen ameliyat oldum. Şimdi daha güçlüyüm.

Biz EuropeWorldSportr olarak diğer Spor dallarındaki Tüm sporcuların medya Sponsoru Olma ve onların sesini duyurma medyadaki arkadaşı olma çabasındayız Bizim hakkımızda ne düşünüyorsun . neler söylemek istersin ?

EuropeworldSportr olarak sahip olduğunuz amacınızı son derece destekliyorum. Futbol dışında Başka branşların tanınmasında ve futbolcular dışında diğer sporcularında bilinmesinde büyük katkınız olacağı düşüncesindeyim. Belki bir yerlerde bir çocuk sosyal medyadan sizin bir haberinize denk gelip bu sporu yapmak isteyebilir ne dersiniz çok güzel olmaz mı? :)

Survivor bana göre bir yarışma değil.

Kariyerini noktaladığında herhangi bir yarışmaya katılmak ister misin? Mesela Survivor…

Survivor bana göre bir yarışma değil. Ben Çekiç atan milli sporcu Kıvılcım olarak anılmak isterim. Survivor Kıvılcım olarak değil.

Karşılaştığın zorluklar, yıldığın, yapamam dediğin anlar oldu mu? Seni motive eden temel güç neydi?

 Beni en çok yıpratan dizimden yaşadığım sakatlığım oldu. Beynim çekiç atmak istiyor ama vücudum izin vermiyordu. Ben çok hırslıyımdır. Bu sakatlıktan çıkmamda en büyük etken antrenörlüğümü yapan eşim Tayfur Salman ve  hırsımdı. Yapamayacağım dediğim zaman antrenörüm(eşim) sen daha önce de yaptın yine yaparsın kalk kendine gel derdi.

İlk uluslararası turnuva (musabaka .maç.v.b) hangisiydi ve oraya çıktığında ne hissettin? Özel bir hikayen varsa da paylaşırsan çok mutlu oluruz.

Bir kız çocuğu olarak böyle bir babam olduğu için çok şanslıyım elimden tutup spora götürdüğü gün hâlâ dün gibi aklımda. Ondan bayrağı eşim devraldı. Spor yapmam için ve kariyerimde daha güzel başarılar elde etmem için hepsi canı gönülden destek oluyorlar. Onların gurur duyduğu bir evlat ve bir eş olduğum için çok mutluyum iyi ki benim ailemsiniz diyorum.

Röportajımızın sonuna geliyoruz çok Teşekkür ederim beni kırmadığın ve röportaj teklifimi kabul ettiğin için.... her zaman tebrik ettiğim bir sporcusunuz son olarak çok disiplin isteyen spor değil mi

Sizlere de tekrar teşekkür ederim. Sporun ve sporcunun yanında olduğunuz için...

RÖPORTAJ :MEHMET EFE DİNÇ

KONUK: KIVILCIM KAYA SALMAN

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TURKİSH OPEN 2021'DE MİLLİ SPORCULAR BOY GÖSTERDİ...Önceki Haber

TURKİSH OPEN 2021'DE MİLLİ SPORCULAR BOY...

GENÇ YETENEK MİLLİ SPORCU DEMİR DİRİK MEHMET EFE DİNÇ’İN SORULARINI YANITLADISonraki Haber

GENÇ YETENEK MİLLİ SPORCU DEMİR DİRİK ME...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar