analiz
robotik sol yatay

DOÇ.DR.SEVDE MAVİ VAR MEHMET EFE DİNÇ’İN SORULARINI CEVAPLIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DOÇ.DR.SEVDE MAVİ VAR MEHMET EFE DİNÇ’İN SORULARINI CEVAPLIYOR
Taekwondo tarihine adını yazdıran elde ettiği şampiyonluklarla birlikte her şampiyonada bayrağımızı dalgalandıran, göğsümüzü kabartan, kazandığı başarılarla hem kendisinin hem de ülkemizin ismini her yerde duyuran Milli Taekwondo sporcusu Sevde Mavi VAR

 

Taekwondo tarihine adını yazdıran elde ettiği şampiyonluklarla birlikte her şampiyonada bayrağımızı dalgalandıran, göğsümüzü kabartan, kazandığı başarılarla hem kendisinin hem de ülkemizin ismini her yerde duyuran Milli  Taekwondo sporcusu Sevde MAVİ VAR’dan bahsediyoruz.

Akademik çalışmaları ve başarılarıyla adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyesi ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Taekwondo Teknik Kurul Üyesi Doç. Dr. Sevde Mavi Var ile MUHTEŞEM BİR RÖPORTAJ SİZLERİ BEKLİYOR BÖYLRSİNE BİR KONUĞUK AĞIRLAMAK BENİ OLDUKÇA HEYECANLANDIRIYOR VE  BEN SÖZÜ DAHA FAZLA UZATMIYORUM HEMEN RÖPORTAJA BAŞLIYORUZ

Dünya çapında büyük başarılar elde ettin ve ülkemizi çok defa gururlandırdın. Biz, bu süreci en başından dinlemek istiyoruz. SEVDE MAVİ VAR  kimdir Taekwondo’ya nasıl başladı?

 

  1. Hayat hikayenden bize biraz bahseder misin?

1987 yılında Kayseri Develi’de doğdum. 2 yaşındayken Ankara’ya taşındık ve Ankara’ya taşınmamızın aslında benim hayatımın dönüm noktası olduğunu yıllar sonra anladım. Ankara üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimi tamamladım. Şuanda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Doç. Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapıyorum. Meslektaşım ve eski futbolcu olan Doç. Dr. Levent Var ile evliyim ve 4 yaşında Batu adında bir oğlum var.

  1.  Seni kim teşvik etti bu spora kaç yaşındaydın başladığında ?

Beni spora teşvik eden abim Semih Mavi’dir. Aslında tam teşvik sayılmaz. Çünkü ailem önce abimi taekwondo salonuna göndermişti. Ben de abime özendiğim için taekwondoya başlamak istedim. Ailem de bu isteğime karşılık verip beni de 6 yaşımdayken taekwondoya başlattılar.

  1. Kariyerin başarılarla dolu. Aklında kalan en iyi ve en kötü maçın var mı?

En iyi maçım şüphesiz Üniversitelerarası Dünya şampiyonasında yarı finalde karşılaştığım olimpiyat üçüncüsü olan Kübalı rakibimle olan maçımdır. Son raundun son 15 saniyesi 5-1 geride olduğum maçı son saniyelerde rakibimin kafasına 2 vuruş yaparak beraberliğe getirdim ve altın vuruşta da maçı alarak adımı finale yazdırdım.

En kötü maçım ise aslında performans açısından değil haksızlığa uğradığım için Danimarka’da yapılan Büyükler Dünya Şampiyonası çeyrek finalinde Rus rakibimle olan maçımdır. Rakibimin kafasına 3 kere vuruş yapmama rağmen puanlarımı vermemeleri ve maçı 4-3 kaybederek belki de Dünya şampiyonluğunu haksızlıkla kaçırmış olmamdır.

  1. Olimpiyatlarda gözler en çok güreş ve atletizm sporcularında oluyor. Taekwondo da sence ne kadar iddialıyız?

Bence taekwondoda özellikle kadın sporcularımız açısından çok iddialıyız. Zaten kadınlarda 2020 Tokyo olimpiyatlarına 4’te 4 kota alarak bu iddiamızı da kanıtlamış olduk. Her ne kadar Tokyo olimpiyatları ertelenmiş olsa da sporcularımızın taekwondoda birçok madalya kazanacağına inanıyorum.

  1. Bu yıl Yapılması beklenen turnuvalar Pandemi’den dolay ertelendi  Olimpiyatların ertelenmesi avantaj mı yoksa dezavantaj mı oldu sporcular için ?

Bence kesinlikle dezavantaj. Özellikle olimpiyata kota alan sporcular açısından yüksek performansa ve motivasyona ulaşmışken birden olimpiyatların iptal olması sporcu açısından çok üzücü ve yıpratıcı bir durum. Ama sonuçta şuanda herkes aynı durumda ve sabırlı olup çalışmalarına devam etmeleri gerekiyor.

  1. Biz EuropeworldSpor olarak diğer Spor dallarındaki Tüm sporcuların medya Sponsoru Olma ve onların sesini duyurma medyadaki arkadaşı olma çabasındayız Bizim hakkımızda ne düşünüyorsun . neler söylemek istersin Sevde  ablacım

Kesinlikle çok değerli ve önemli bir proje gerçekleştiriyorsunuz. Çünkü özellikle Futbol dışındaki diğer spor branşları maalesef medyada yeterli ilgi ve desteği görmüyor. Ama özellikle Avrupa ve Dünya çapındaki en önemli ve büyük başarılar da amatör spor branşlarında kazanılıyor. Bu tezatlık maalesef üzücü. Bu nedenle yaptığınız bu proje;  ülkemize başarılar kazandırmış, ülkemiz için önemli değerler olan ama adı duyulmayan sporcularımız için gerçekten çok güzel. Umarım bu güzel ve değerli projeniz diğer meslektaşlarınıza da örnek olur.

  1. Tekvando gibi zor bir sporla uğraşmana rağmen birçok genç seni örnek alıyor. Bu nasıl bir duygu?

Taekwondo zor ama zor olduğu kadar da keyifli bir spor. Zaten bu yüzden başlayan bırakamıyor sanırım. Gençler için özellikle üniversitedeki öğrencilerim için rol model olmam benim için çok gurur verici, aynı zamanda da çok büyük bir sorumluluk. Bu nedenle her geçen gün kendimi geliştirmeye, yenilemeye ve çalışmaya devam ediyorum.

  1. Bir sonraki Röportajımıza saklıyordum bu sorumu ama sormadan edemeyeceğim Sevde ablacım  bir kitap  yazdın Taekwondo adına ondan’da bahseder misin ne kadar zaman aldı bitirmen  var mı önümüzde bizleri bekleyen yazacağın bir kitabın daha ?

Kesinlikle hayalim olan şeylerden birisi yıllarca emek verdiğim ve severek yaptığım taekwondo branşıyla ilgili bir kitap yazmaktı ve çok şükür bu hayalimi gerçekleştirdim. Bu hayalimi gerçekleştirmemde adım atmamı sağlayan bir olay yaşadım. 2012 yılında Ankara Üniversitesinde doktora eğitimim sırasında Prof. Dr. Cengiz Akalan hocamın ‘Sevde sen taekwondoda dünya şampiyonu olmuş bir akademisyensin, kitap yazmazsan dersimden geçemezsin’ sözü beni kitap yazma konusunda harekete geçirdi ve kitabımın taslağını oluşturmaya başladım. Kitap yazma sürecim çok yoğun, yorucu aynı zamanda çok keyifli bir dönem. Kitabımın 2. Baskısında içeriğini biraz daha düzenleyip, geliştirmeyi planlıyorum. Onun dışında zaten mesleğim gereği taekwondoda yeni araştırmalar yapmaya, bildiriler ve makaleler yazmaya devam ediyorum.

Peki ben bir sonraki röportajımızı sabırsızlıkla bekliyorum şimdiye dönecek olursak

  1. Peki sana neler öğretti tekvando?

Taekwondo bana hayal kurmayı, disiplinli olmayı, mücadele etmeyi, sabretmeyi ve milli duyguları gönülden yaşayıp hissetmeyi öğretti.

  1. Taekwando’dan ve antrenmanlardan başka özel hayatın nasıl gidiyor?

Şu anda aktif sporcu değilim o yüzden yoğun bir antrenman programım yok. Tabi ki spora devam ediyorum ama artık tamamen sağlık ve keyif için yapıyorum.  Akademik hayatım şuanda daha ağır basıyor ve taekwondodaki atraksiyonu akademik yaşantıma devrettim diyebilirim. Kongreler, araştırmalar, makaleler, lisans ve yüksek lisans derslerimin yoğunluğu hayatımı oldukça dolu geçirmemi sağlıyor. Tabi bu yoğunluktan keyif alıyorum. Çünkü taekwondodan sonra monoton bir yaşantı sürmek istemezdim. Akademisyenlik mesleğine yönelmemin en büyük sebeplerinden birisi de budur.

  1. Oğlunun ismi neydi ? o da büyüyünce senin yolundan mı gelecek sporcu olarak 

Oğlumun ismi Şeref Batu. Şimdiden başarılı bir sporcu olacağının sinyallerini veriyor aslında. Ama tabii ki O’nun istemesi ve sevmesi çok önemli. Çünkü yetenek kadar yaptığınız sporu sevmeniz de çok önemli. O yüzden Batu’yu spora yönlendirip iyi bir spor eğitimi almasını sağlayacağım tabii ki de ama iş O’nda bitiyor.

  1. Kariyerini noktaladığında herhangi bir yarışmaya katılmak ister misin? Mesela Survivor...

Daha önce belirttiğim gibi aktif spor hayatım bitti. Akademik olarak da akademisyenlikteki en zor aşama olan Doçentlik ünvanına ulaştım çok şükür. Artık profesörlük için sadece belirli bir süre var ve o süreyi doldurduğumda Profesör ünvanını almış olacağım. Yani sporculuk ve akademik alanda ulaşacağım üst noktalara geldim. Ben sürprizleri seven sürprizlere açık bir insanım. Daha önce söylediğim gibi monotonluğu hiç sevmem. O nedenle Survivor da neden olmasınJ

  1. Taekwondo’ya başladığında karşılaştığın zorluklar, yıldığın, yapamam dediğin anlar oldu mu? Seni motive eden temel güç neydi?

Spor hayatım boyunca özellikle bazı dönemlerde bir takım zorluklar yaşadım. Yenilgiler, sakatlıklar bunlar hem fizyolojik hem de psikolojik olarak çok yıpratıcı oluyor. Ama beni farklı kılan ve beni ben yapan her ne koşulda olursa olsun asla pes etmemem, ağlayarak da olsa antrenmanlara, koşulara gidip mücadele etmem oldu. Bunların temelinde yatan ve beni güçlü kılan Allah’a olan inancım ve dualarım her zaman en büyük gücüm oldu. Ayrıca taekwondoya olan sevgim yaşadığım tüm zorlukları aşmama yardımcı oldu.

  1. Koronavirüs dünyanın en büyük sorunu oldu. Senin Bu yöndeki yorumların nedir  Türkiye’de kendini güvende hissediyor musun?

Ben de Covid-19 geçirdim. Ama sanırım bağışıklık sistemimin güçlü olması ve sağlıklı beslenmemden dolayı hafif atlattım. Böylelikle sporun faydasını hayatımda bir kez daha görmüş oldum. O yüzden benim yorumum Covid-19, başka bir virüs ya da her hangi bir hastalık, her ne olursa olsun vücudumuza iyi bakmamız, düzenli spor yapmamız, iyi beslenmemiz, sigara vb maddelerden uzak durmamız bizim için çok önemli. Bunlara dikkat edersek dünyanın neresinde olursak olalım kendimizi iyi ve güvende hissedeceğizdir.

  1. Başarıyı elde etmenin ilk aşaması sence nedir? Diğer sporcular veya öğrencilerin kendini nasıl motive etmeli?

Başarıya ulaşmak için en önemli şey hedefinizin ve hayalinizin olmasıdır. Eğer bir hedefiniz ve bu hedefinizi süsleyecek güzel hayalleriniz yoksa motive olmanız çok zor olacaktır. Bu nedenle kendinize hedefler koyun ve bu hedeflerinizi hayallerinizle süsleyin. İşte o zaman hedefinize giden yolda çalışmak size zor gelmeyecek, aksine keyif verecektir.

  1. Öğrencilerin dedik şuan bu röportajı mutlaka göreceklerdir öğrencilerin hakkında bir şeyler demek ister misin / mesela ben bir öğrencin ile komik bir diyaloğu anlatabilirsin J

Öğrencilerimin hepsine kucak dolusu sevgiler gönderiyorum. Onların güzel enerjisi, dinamikliği beni her zaman motive etmiştir. Böylelikle ben de onlara hep güzel enerji ve dinamiklikle karşılık vermişimdir. Sürekli böyle bir döngü var aramızda ve bu harika bir şey. Komik bir diyalog ise aslında birçoğuyla bu komik diyaloğu yaşadım. Yaşımdan küçük gösterdiğim için birçok öğrenci çoğu zaman beni de kendileri gibi öğrenci sanabiliyor. Benimle kantinde, koridorda okuldan biri sanıp arkadaşıymış gibi konuştuktan sonra ‘ben spor fizyolojisi dersinin hocasıyım’ diyorum. Bunu duyunca elini ağzına kapatıp şoka giren, özür dileyen, hatta yanımdan koşarak kaçanı bile biliyorum :)

  1. Maçlardan önce herhangi bir totemin ya da seni motive eden bir şey var mıydı?

Gençken aynı toka, aynı t-shirt ya da aynı kuşakla maçlara çıktığım oldu. Fakat yaşım ilerledikçe bunun bir önemi olmadığını; asıl önemli şeyin inanmak, istemek ve çok iyi motive olmak olduğunu anladım. Maçlardan önce yaptığım rutin dualarım vardı bunlara çok dikkat ederdim ve dualar iyi hissetmemi ve rahatlamamı sağlardı. Aynı zamanda her maç öncesi mutlaka kulaklığı takıp müzik dinleyerek motive olurdum. Hatta yüksek lisans tezimi de ‘müziğin performansa etkisi’ üzerine yaptım.

  1. Birçok sporcu sosyal medyayı çok fazla kullanıyor. Sen  sosyal medyayı aktif kullanır mısın..

Ben şuanda sadece instagramı kullanıyorum. Başka bir sosyal medya hesabım yok. Çünkü sosyal medyanın çok fazla vakit aldığını düşünüyorum bu yüzden sadece instagram yeterli benim için.

  1. İlk uluslararası müsabakan hangisiydi ve oraya çıktığında ne hissettin? Özel bir hikayen varsa da paylaşırsan çok mutlu oluruz.

İlk uluslararası müsabakam 17 yaşımdayken 2005 yılında İzmir’de yapılan Uluslararası İsmet Iraz turnuvasıydı. Ben gençlerde hiç milli takıma giremedim. Direk büyüklerde milli takıma girdim ve yaklaşık 8 yıl da büyükler milli takımında yer aldım. O yüzden ilk uluslararası müsabakam zordu ve Avrupa şampiyonu Ukraynalı sporcuyla altın vuruşta elenerek Avrupa şampiyonu sporcuyla ilk uluslararası maçımda başa baş mücadele ederek iyi bir sporcu olduğumu kanıtlamış oldum.

  1. Kuşkusuz ailen senin başarı öykündeki en büyük destekçin. Onlar hakkında neler söylemek istersin?

Bence en özel ve önemli soru bu. Çünkü bizi biz yapan yetiştiren, büyüten emek veren ailemiz o kadar değerli ki… Ben her zaman anne babama ve kardeşlerime çok değer veren hep onları düşünen biriydim ama anne olduktan sonra özellikle anne ve babamın kıymetini daha iyi anlamış oldum.  Allah onlardan razı olsun ve başımızdan eksik etmesin.

Sevgili sevde ablacım  Röportajımızın sonuna geliyoruz çok Teşekkür ederim beni kırmadığın ve röportaj teklifimi kabul ettiğin için her zaman tebrik ettiğim sevdiğim bir arkadaşım,bir büyüğüm ve Ablamsın  son olarak çok disiplin isteyen spor değil mi  taekwondo?

Ben teşekkür ederim Mehmet Efe. Sen de çok değerli bir kardeşimsin benim. Aynı zamanda sporun içinden gelen bir spor muhabiri olman da ayrıca değerli ve özel. Başarıların daim olsun inşallah. Her spor branşı disiplin ister ama taekwondo hem bireysel spor olmasından hem de bir dövüş sporu olmasından dolayı çok disiplin isteyen bir spor dalıdır. Bireysel sporlarda stres ve kaygı takım sporlarına göre biraz daha yüksektir. Çünkü sergileyeceğiniz performansın tüm sorumlusu sizsinizdir. Müsabaka esnasında hatanızı kapatacak, telafi edecek ya da size sayı kazandıracak bir takım arkadaşınız yoktur. Bir de taekwondonun bir diğer zorluğu ise dövüş sporu olduğundan dolayı alacağınız darbeler yaralanmanıza hatta nakavt olmanıza sebep olabilir. Bu yüzden bütün sorumluluk sizde olduğundan dolayı en iyisi olmak için disiplinli bir şekilde sabırla çok çalışmanız gereklidir.

 

RÖPORTAJ :MEHMET EFE DİNÇ 

KONUK : SEVDE MAVİ VAR 

SEVDE MAVİ VAR KİMDİR

1987 yılında Kayseri/Develi’de dünyaya gelen Sevde MAVİ VAR 2 yaşından beri Ankara-Keçiören’ de yaşamakta olan ilköğretime Fevzi Atlıoğlu İlköğretim Okulunda başlayıp Nuh Eskiyapan ilköğretim okulunda bitirdi. Liseyi ise Rauf Denktaş lisesinde tamamladı. Lisans, Yüksek lisans ve Doktora eğitimini Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde tamamladı. 2013 yılından beri Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğretim üyesi olarak çalışıyor. Doç. Dr. Sevde Mavi Var aynı zamanda Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun Taekwondo branşının teknik kurulunda yer alıyor.

Dereceleri:
    Birçok Ankara şampiyonluğu
  2002 Gençler Liselerarası Türkiye 3.
  2003 Gençler Türkiye 3.
  2004 Almanya Dostluk Turnuvası 1.
  2004 Kulüpler Türkiye 3.
  2005 Büyükler Türkiye 3.

  2005 Universiade milli takım seçmesi 1.
  2005 Universiade A milli takımı
  2005 Türkiye şampiyonası 3.
  2005 Kulüpler Türkiye 2.
  2006 Büyükler Türkiye 2.

  2006 Uluslarası milli takım seçmesi 1.
  2006 Uluslararası Almanya 3.
  2006 Üniversiteler Türkiye 1.

  2006 A Milli takım seçmesi 1.
  2006 Büyükler Avrupa Şampiyonası A milli takımı
  2006 Kulüpler Türkiye 1.
  2007 Kore Uluslararası Milli takım seçmesi 1.

  2007 Kulüpler Türkiye 3.
  2008 Türkiye şampiyonası 1.

  2008 Üniversiteler Türkiye 1.
  2008 Uluslararası Azerbaycan 1.

  2008 A milli takım seçmesi 1.

  2008 Avrupa şampiyonası 5.

  2008 Uluslararası Azerbaycan Turnuvası 1.

  2008 Üniversiteler Dünya Şampiyonası 1.

  2008 Avrupa takımlar şampiyonası milli takım seçmesi 1.

  2008 Avrupa takımlar şampiyonası 1.

  2008 Kulüplerarası Türkiye 2.

  2009 Uluslararası Milli Takım seçmesi 1.

  2009 Uluslararası İspanya Turnuvası 3.

  2009 Üniversitelerarası Türkiye 1.

  2009 A Milli takım seçmesi 1.

  2009 Büyükler Dünya Şampiyonası 5.

  2010 Üniversiteler Dünya Şampiyonası 2.

 2010 Dünya Kupası Takımlar Şampiyonası 3.

 2010 Avrupa Takımlar Şampiyonası 2.

 2010 Uluslararası Milli takım seçmesi 2.

 2010 Brezilya Sao Paulo Oyunları 3.

 2011 Üniversiteler Türkiye Şampiyonası 2.

 2011 A Milli takım seçmesi 2.

 2012 Taekwondonun Kraliçeleri Şampiyonası  2.

 2013 Üniversiteler Türkiye Şampiyonası 2.

 2013 Uluslararası Milli takım seçmesi 3.

 2013 Kulüpler Türkiye Şampiyonası 2.

 2014 Kulüpler Türkiye Şampiyonası 3.  

 

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Analiz Eğitim Kurumlarından Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya KANSU 'ya ziyaretÖnceki Haber

Analiz Eğitim Kurumlarından Muratpaşa Be...

MİLLİ SPORCU ADİL KARACAGİL MEHMET EFE DİNÇ’İN SORULARINI YANITLIYORSonraki Haber

MİLLİ SPORCU ADİL KARACAGİL MEHMET EFE D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar